Top 5: Filme care patrund in mintea ta

vineri, 16 iulie 2010
1. "The Matrix" (1999)

Nu stim cat de mult v-au marcat sequel-urile, dar prima parte a filmului, mai precis introducerea propriu-zisa a conceptului, este cat se poate de interesanta.

Fara indoiala ca ideea realitatilor paralele, in care personajele pot alege sa se transfere si sa interactioneze, l-a influentat pe Christopher Nolan pentru a gandi "Inception".

O lume nealterata de coordonatele temporale si spatiale este intotdeauna un refugiu excelent pentru orice explorator al mintii umane.

Un thriller futurist, cu puternic accent introspectiv, "Matrix" ramane una dintre capadoperele genului si se clasifica totodata ca scenariu original in palmaresul Wachowski Brothers.

2. "Mulholland Drive" (2001)

Poate ca este sau nu un vis ceea ce se intampla in acest film cu totul bizar. David Lynch nu ne lamureste in aceasta privinta, dar reuseste sa ne captiveze inca de la inceput.

De altfel, meritul regizorului consta chiar in jocul pe care il creeaza la nivel psihologic si prin care reuseste sa isi aduca publicul aproape de nebunie, pentru ca apoi sa il lase sa continue scenariul in minte la finalul actiunii incerte de pe ecran.

Scenariul criptic, efectele vizuale halucinante si rolul excelent al actritei Naomi Watts se afla acolo pentru ca tu sa le manevrezi ca pe o tabla de sah. Intrebarea este, stii sa joci?

3. "2001: A Space Odyssey" (1968)

E suficient sa spui Vintage Stanley Kubrick si nu mai este nevoie sa te intrebi daca iti va placea acest film.

Intrebarile fara raspuns care vor plana desupra ta dupa ce vei cunoaste viata personajelor ar putea sa nu fie niciodata clarificate, dar, in fond, acest mister da savoare actiunii.

Pelicula lui Kubrick, fara indoiala reprezentativa pentru genul S.F., imbina sensibilitatea si melancolia unui spectacol de balet cu elemente moderne care captiveaza audienta in modul feroce in care o fac astazi filmele tehnologizate.

4. "Being John Malkovich" (1999)

"Eternal Sunshine of the Spotless Mind", regizat tot de Charlie Kaufman, s-ar fi putut inscrie la fel de bine pe aceasta pozitie.

Dar filmul ales aici este primul din cariera sa si merita toata atentia, mai ales pentru ideea de a intra intr-un portal care te transpune in mintea lui John Malkovich.

Explorarea absurda a dragostei si a identitatii este ceea ce Kaufman si regizorul Spike Jonze au in comun.

5. "Memento" (2000)

Ne intoarcem la Christopher Nolan si la filmul care i-a garantat statutul de regizor de prima clasa.

Realizat in ordine cronologica inversa, acest puzzle este o marturie timpurie a ceea ce ar fi urmat sa devina "marca inregistrata" pentru Nolan - explorarea psihicului uman in filmele sale.

Avandu-l ca protagonist pe Guy Pierce, pelicula reconstituie trecutul personajului principal cu ajutorul unor indicii aparent insgnifiante, pentru ca apoi acesta sa le gaseasca firul logic si sa descopere criminalul sotiei sale.

sursa apropo.ro

0 comentarii: